dimarts, 15 de gener del 2008

El Camí dels Bons Homes o La ruta dels càtars


El concepte càtar es refereix a una religió cristiana que es remunta a mitjans del segle X i que va desaparèixer, completament, uns 400 anys més tard. El catarisme el trobem en diferents països europeus i, fins i tot, se n’han trobat referències a l’Àsia Menor. De tota manera, l’Occitània-Languedoc va ser el lloc on aquesta religió es va establir més sòlidament amb l’ajuda dels senyors feudals que van adoptar la fe càtara.

El catarisme es basava en la dualitat de bé i del mal. Els càtars identificaven la matèria com a principi del mal i per això no creien en la propietat. Confiaven en l’ascetisme per alliberar l’esperit. Acusaven l’Església catòlica de defensar la bel·ligerància i la lluita pel poder. L’Església catòlica aviat va veure aquesta religió com una heretgia i la Inquisició va aconseguir aniquilar-la al segle XIII. Més tard, el franciscanisme va recollir algun dels principis del catarisme i això el va acabar de fer desaparèixer.



Perseguits i assetjats, els càtars es refugiaren al castell Occità de Montsegur, fortalesa que semblava inexpugnable i en la qual es sentien segurs i protegits.
Tot i això, la primavera de 1243, sis mil homes capitanejats per Hughes des Arcis, Senescal de Carcasona i Pierre Amiel (Arquebisbe de Narbona) s’aproparen als peus del castell i efectuaren un setge que durà tot l’hivern. La traïció d’un guia i l’habilitat d’uns quants soldats, provocà la caiguda de Montsegur. Fou el 2 de març de 1244 quant la fortalesa caigué ens mans dels assetjadors. Els perfectes i creients càtars foren cremats en una gran foguera que tingué lloc al famós “Camp dels Cremats” als peus de Montsegur.



Una darrera l’altra, la filera de fortaleses càtares caigueren a les mans del Rei de França i passaren al seu domini.
Els càtars que varen sobreviure a la inquisició es varen escampar per tot Europa i poc a poc foren reduïts i aniquilats.
Costa reconèixer que Occident va rebre un missatge important en aquella època i que la fe i la moral predicada pels càtars era un missatge d’amor, de tolerància i de llibertat.

El Camí dels Bons Homes és un itinerari que, seguint les rutes de migració dels càtars cap al sud en el seu exili de França en els segles XI al XIII, ens permet retrobar vestigis de la història medieval i del catarisme a les comarques del Berguedà, la Cerdanya i l’Ariège.

Aquest camí va des del Santuari de Queralt (dintre del municipi de Berga) fins al Castell de Montsegur. És recomanable fer-lo a peu, encara que molts dels seus trams es poden fer a cavall o amb bicicleta i fins i tot molts dels seus centres d’interès poden visitar-se també desplaçant-se amb cotxe.

És un itinerari de muntanya senyalitzat com a Sender de Gran Recorregut de caràcter internacional (G.R. 107) i complementat amb senyals direccionals als creuaments i altres senyals informatius sobre les etapes bàsiques i els principals serveis que es poden trobar al llarg del camí.

Més informació: http://www.camidelsbonshomes.com